Алматыда «жалған» ет өнімдері көбірек
В Алматы стало больше "фальшивых" мясных продуктов 11.04.2019

«Ұлттық сараптама орталығының» мамандары Алматының сөрелерінде контрафактілік заттар көбейіп жатқанын айтты, - деп хабарлайды Tengrinews.kz тілшісі.

Мамандардың айтуынша, ет өнімдерін бейқам өндірушілер сиыр мен шошқа етін соя мен тауық етіне көбірек пайда табу үшін алмастыруда.

2018 жылы мамандар сынақтан өткізген екі мың сынаманың шамамен 40 пайызы мәлімделген таңбалауға сәйкес келмеді. 2019 жылдың бірінші тоқсанында 142 сынаманың 99-ында проблемалар анықталды. Мамандардың айтуынша, көбінесе өндірушілер сиыр етін тауық етімен алмастырады.

a1fd3557359aee80f446fca737544835.jpeg
Tengrinews.kz суреті

«Фальсификация фактілері бар - құнды қағазды аз құнды етпен алмастыру. Кейбір жағдайларда консервілерде өнімде сиыр бар екендігі айтылды, бірақ біз сояның ДНҚ-ны таптық. Сиыр еті көбінесе құнды емес етпен - тауықпен араласады. Мал еті көкөніспен - соямен ауыстырылады. «Біз шошқа етін халал өнімдерден таптық», - деді Денсаулық сақтау министрлігі Ұлттық сараптама орталығының бактериологиялық зертханасының басшысы Гүлвира Магулова.

Шұжықтың 143 сынамасы шошқа ДНҚ-ны көрсетті - Биртанов

Сәйкес емес жапсырмалары бар өнімдер саны өсуде. «Біз мониторинг пен сатып алуды ай сайын жүргіземіз. Өнімдер бөлшек сауда желілерінен таңдалады. Көбіне жартылай фабрикаттар - жалған - тұшпара, котлет және шұжық. Бұл оны арзандату үшін жасалады», - деп толықтырды сарапшы.